Navigation Menu+

Feltalált-e valaha bármit is az Apple?

Posted on dec 4, 2014 by in Mindenmás | 0 comments

feltalaltapple

Ha vannak Apple-fanatikus ismerőseid (vagy te magad is az vagy), naponta hallhatod, hogy az Apple találta fel a spanyolviaszt, nélkülük az egész technológia ipar botokat és köveket használna. Még mindig nyomkodnánk a blackberrynket, a zenét hordozható CD-lejátszón hallgatnánk, és számítógépünk is csak a munkahelyen lenne.

Nem kell félreérteni, nagyon tisztelem az Apple munkásságát. Néha még szeretem is. Akármikor látok egy Macbook Pro retinát, kicsordul a nyálam. Szóval ez a bejegyzés nem az alma férgességét akarja előtérbe helyezni, hanem egyszerűen le akar tisztázni néhány dolgot a piac működéséről.

Az Apple I és II, tehát tulajdonképpen a személyi számítógép feltalálója, Steve Wozniak egy zseni. Az Apple-társtulajdonos 1987-ben hagyta ott a cégét, én pedig szeretnék csak a távozása utáni Apple-ről beszélni, hiszen ebben az időszakban alakult ki az Apple jelenleg is hatályban lévő filozófiája, miszerint ők nem feltalálók, innovátorok (akkor sem, ha legtöbbször így beszélnek magukról) hanem sokkal inkább a techvilág „szakácsai”. Összeszedik a hozzávalókat mások találmányaiból, kicsit megfűszerezik, és gondoskodnak róla, hogy a vendég mindezt gyönyörű tálalással és elsőosztályú kiszolgálással kapja meg. Ebben mindenképpen ők a legjobbak, és ez egy nagyon tiszteletreméltó dolog. Úgy, ahogy ők csinálják, senki más nem tudja. A gáz ott van, amikor a haverod megveszi a terméket és menőzik, hogy „nézd, mit talált fel megint az Apple!”

 

The Woz épp feltalálta a jelenünket.

The Woz épp feltalálta a jelenünket.

 

Nézzünk néhány példát. A Tek Syndicate megkérte a nézőit, hogy mondjanak EGY olyan dolgot, amit az Apple talált fel. Ezek voltak a leggyakoribb válaszok:

Firewire (A régi macintoshok adatátviteli kábele és csatlakozója) – Ezt a Texas Instruments, a Sony, az IBM és az Intel közösen találta fel.

Newton (Az Apple touchscreenes PDA-ja) – kb 3 évvel a touchscreenes PDA-k megjelenése után jött ki. Van benne néhány menő dolog, de nem számít önálló találmánynak.

Thunderbolt (Az Apple jelenlegi adatátviteli kábele és csatlakozója) – Ezt az Apple használta először, de az Intel teljesen önállóan fejlesztette ki.

Az Apple eszközök mágneses töltőkábele – Ezen még tulajdonjogi patentjük is van, de a japán konyhai eszközök (kenyérpirítók, vízmelegítők meg ilyenek :D) már lassan 20 éve használják ezt a technológiát.

HDMI MINI csatlakozó – Ez egy érdekesebb dolog. Ezt tényleg az Apple találta fel, mert a sima HDMI port nem fért rá a macbook air-re, ezért fogták és összezsugorították. Ezt még én is el tudom fogadni, úgyhogy Hurrá! , találtunk egy dolgot, amit ők találtak ki!

30 pines csatlakozó (Az Iphone 5 előtti ipodok és iphone-ok töltőkábele) – Motorola

Apple TV – Microsoft

Az Apple Logo – A Biblia (Teremtéstörténet 3:6)

Mac OS 9 – Ezt is az Apple találta fel, és minden idők egyik legrosszabb operációs rendszereként van számon tartva. Hál’Isten az OS X egy Unix BSDA OS, amire írtak egy új grafikus felületet és egy kernelt.

App Store – Az Ubuntunak két évvel korábban volt app store-ja.

Az iPad – Nem. Nem, nem, nem, nem, nem.

bill-gates-tablet-2000-1

Bill Gates egy tablettel 2000-ben

 

Indukciós töltés – A Palm telefonokon volt először, de az egészet Nikola Teslától lopták.

Unibody (Az a tulajdonképpeni doboz, ami nem részekből van összerakva, hanem egy összefüggő alumínium keret, pl. A Macbook Air) – Ezt kontkrétan úgy gyártják, hogy fognak egy nagy darab alumíniumot, és egy CNC géppel addig vágják és csiszolják, amíg a kívánt formát kapják. Ezt a technológiát a repülőgép-iparban használják, mert így sokkal erősebb az aluminium, mintha formába öntenék. A gáz ezzel az, hogy a csiszolás nagyon hosszú időbe telik és hihetetlen nyersanyag pazarlás, úgyhogy az Apple feltalált egy gyártósort, ahol ugyanezt a CNC technológiát eléggé fel tudták gyorsítani ahhoz, hogy fel tudják használni a termékeikben. Ezt megkapja az Apple. Ha a unibodyt nem is, a gyártási technológiáját ők találták fel.

 

A Macbook Air Unibody-ja

A Macbook Air Unibody-ja

 

A frusztráló ebben az egészben az, hogy az Apple naponta perel be valakit „lopásért”, mert ennek a terméknek a dőlésvonala csak 5 fokkal különbözik a mienktől, és a másiknak a laptopja elvékonyodik, pont úgy, mint a Macbook Air. Még a Samsung sem csinál ilyet. Az Intel, a Microsoft, a Google és kb. minden nagy cég együtt, közösen dolgozik azért, hogy előremozdítsák a tech világot, míg az Apple veszekszik a „lekerekített sarkú téglalapokon” és az igazságszolgáltatásra alapozza az üzleti stratégiáját, ezzel visszahúzva mindenki mást. Tim Cook egy adott ponton azt mondta: „Miért van az, hogy mindent mi találunk ki, és mindenki más profitot termel a mi munkánkból?”

A politikai korrektség miatt megjegyzem, hogy szeretem az Apple termékeket. Szeretem őket használni, szeretem őket nézni, szeretem az eventjeiket, a piacra való hatásukat. Csak a perelgetéssel állnának le. Nem ők találták ki a csokit, sem a pudingot, de az Apple csokipudingja nagyon finom.

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>