Navigation Menu+

Csalódást okozott-e a Google új nudistája?

Posted on nov 29, 2014 by in Eszközök | 0 comments

Screenshot 2014-11-29 14.57.34

Az új Nexus már nem csak teljesítményben hanem árban is közelebb áll a prémium okostelefonokhoz.

 

 

A Nexus telefoncsalád 2010 óta az Android eszközök etalonja. Fejlesztők, android fanatikusok és szinte minden értelmes ember imádja a meztelen, TouchWiz és hasonló skinek nélküli Androidot, ami sokkal felhasználóbarátabb és memóriatakarékosabb, emellett elképesztő 350$-os (Romániában a vámok, adók, szolgáltatók, miegymás miatt 1600 lej körüli) áron tudja ugyanazt az élményt nyújtani, mint a 700$ (2500 lej) körüli Samsung Galaxy S5, vagy a mégdrágább HTC One M8. Legalábbis tudta. A Nexus 6 független ára 649$ és 699$ között mozog. Itt a hivatalos oldala. Ámulj-bámulj.

screen-shot-2014-10-03-at-12-40-21-pm

Miért?

Teszik fel a kérdést a felháborodott android fanatikusok szinte minden internetes felületen. A google szerint a telefon tulajdonságai és minősége magyarázza az árat, amit senki sem tud elhinni, mivel az előző verzió, a 350$-os Nexus 5 is rendkívüli volt ebből a szempontból, de nézzük, mit tud az új eszköz:

Az okostelefon-trendeket követve a Nexus egy év alatt egy 4.95 hüvelykes, 1080p-s IPS+ képernyőt a phablet-piacra utazó 5.9 hüvelykes, 1440p-s OLED kijelzőre cserélte. Ez talán a legnagyobb újdonsága a hatodik nexusnak, ami nem mellesleg a nevében is visszaköszön (A Nexus 5 közel 5 hüvelykes, míg a Nexus 6 egy közel 6 hüvelykes kijelzővel rendelkezik). Emellett az új nexust a Motorola gyártja és dizájnjában tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy felnagyított Moto X, ami azért is vicces, mert a Moto X mérete szinte megegyezik az Iphone 6 méreteivel, a Nexus 6 pedig az Iphone 6 plus-éval, de mindent egybevetve a hatalmas és gyönyörű kijelző még mindig nem magyarázza az eszköz árának megduplázását.

A telefont a Qualcomm legújabb processzora, a Snapdragon 805 hajtja, 3 GB RAM-mal és 32 vagy 64 GB belső tárhellyel rendelkezik, ami az új Motorolákhoz hasonlóan nem bővíthető SD kártyával és az akku sem cserélhető az eszköz ízekre szedése nélkül. 4G, GPS, egy 13 megapixeles hátsó és egy 2 megapixeles első kamera, meg igazából minden más van benne amire bárkinek is szüksége lehet a következő 6-8 hónapban, emellett pedig a Nexusok lényege, a teljesen meztelen, skinektől, modoktól és más tényezőktől mentes Android 5 Lollipop fut rajta, a google pedig garantálja, hogy minden Android frissítést legelőször kap majd meg a telefon, de ez még mindig nem magyarázza a megduplázott árat.

Akkor miért lett a Nexus 6 ennyire drága? A spekulisták, a fanatikusok, és körülbelül mindenki – aki nem a google alkalmazottja – szerint a méret és árnövesztés egy teljesen tudatos és stratégikus lépés volt.  Én sem vagyok a google alkalmazottja. Kezdjük a mérettel.

A Nexus sorozat mindig az androidos trendek meghatározója volt, a google pedig szivesen ráerősítene a már amúgy is divatos 5-6 inch körüli phabletek feltörekvésére, ezzel pedig azt szeretnék elérni, hogy a Samsung következő „zászlóshajója” ne a Galaxy S6 legyen, hanem a Note 5, a HTC M9 helyett a HTC M9 plus, stb., mert (teljesen logikus) gondolatmenetük szerint minél nehezebb sétálás közben, egykezesen használni a telefont, minél macerásabb kivenni és visszatenni a zsebedbe, annál nagyobb szükséged lesz egy okos karórára, amiben jelenleg a google operációs rendszere, az Android Wear a piacvezető. (Mellesleg szerintem az Iphone 6 és 6 plus sem a Galaxy Note-ok nyomása, hanem az Apple Watch miatt nőtt ekkorára.)

A készülék árát egy júniusi Google konferencián, a Google I/O-n bejelentett projektekkel, az Android One-nal és az Android Silver-rel magyarázzák. Az Android One rendkívül olcsó, 100$ alatti de mégis minőségi okostelefonokat gyárt a feltörekvő országoknak, és úgy tűnik, ezek a legnépszerűbb telefonok az adott környezetben (Indiában már minden mást megvertek), az Android Silver pedig egy új, méregdrága, prémium telefoncsalád koncepciója, ami azóta sem látta meg a napvilágot. A spekulánsok szerint nem az Android Silver projektet ölte meg a google, hanem a Nexus projektet, de a Nexus név népszerűsége miatt úgy döntöttek, így fogják hívni az első Silver telefont.

A Nexus 6 január körül fog betörni a román piacra és elődjeitől eltérően nem fogja preferálni kártyafüggetlen vásárlást, úgyhogy ha eszközt akartok cserélni a téli szezonban és nem ültök pénzzel teli zsákokon szék helyett, akkor sokkal inkább ajánlom a Moto X 2014-et, sőt a még mindig fantasztikus és mára siralmasan olcsó Nexus 5-öt.

 

Forrás: MKBHD, The Tech Ninja, Gizmodo, XDA, Pocketnow

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>